Współcześnie – być może bardziej niż kiedykolwiek przedtem – nasz związek z tym, co produkujemy i jemy, nabiera coraz bardziej politycznego charakteru. Trendy i zwyczaje dietetyczne stają się oznakami postaw moralnych, godłami politycznej przynależności, a nawet nadzieją na odkupienie. Pojawiające się na billboardach reklamowych, blogach kulinarnych i przy zdjęciach na Instagramie ukazujących smakowite i wymyślnie wystylizowane dania takie określenia jak „bezglutenowy”, „nietolerujący laktozy”, „wegetarianin” i „weganin” weszły do naszego codziennego słownika. Przez to, co jemy – albo w wielu przypadkach przez to, od czego spożywania się powstrzymujemy – symbolicznie smakujemy i pozwalamy na mieszanie się tożsamości, języka i ideologii. Siedząc przy stole, rzadko jednak myślimy o globalnym niedożywieniu, grzechach produkcji przemysłowej, nieustających kontrowersjach dotyczących modyfikacji genetycznych czy nieludzkim traktowaniu zwierząt.
W najbliższą sobotę kuratorka Natasha Christia oprowadzi po wystawie „Jesteś tym, co jesz” i o niej opowie.
Natasha Christia (ur. 1976 w Grecji) jest niezależną kuratorką, pisarką i edukatorką, mieszka w Barcelonie. Interesują ją badanie i ponowne odkrywanie dominujących narracji przez nowe odczytywanie archiwalnych kolekcji, łączenie fotografii, filmu i photobooka oraz dialog między dwudziestowieczną fotografią awangardową i współczesnymi formami wyrazu często określanymi mianem postfotografii. W 2016 roku Christia była dyrektorem artystycznym czwartej edycji festiwalu DOCfield Documentary Photography, podczas którego podjęto temat „Europa. Zaginione w tłumaczeniu”. Od 2008 roku uczy fotografii w szkołach
Informacje główne
27.04.2019 (sobota), godz. 13
Informacje dodatkowe
oprowadzanie: Natasha Christia
miejsce: Galeria Sztuki Współczesnej Bunkier Sztuki, I piętro
wstęp w cenie biletu na wystawę
oprowadzanie w języku angielskim